Saaremaa Keskus Järjekordne taimenäitus Kuressaares Maie Meius |
BKA Saaremaa Keskusest küsitakse sageli, milline on üks või teine ravimtaim. Talunikest kavatseb mõnigi maitsetaimi kasvatama hakata. Nii tekkiski mõte korraldada näitus "Maitse- ja ravimtaimi aiast ja loodusest". Juba nädal aega on Kuressaare pargi lähedal asuva Arhiivraamatukogu saalis väljas maitse- ja ravimtaimede näitus, mille korraldasid BKA Saaremaa Keskuse loodushariduse spetsialist Maie Meius ja Saaremaa Muuseumi teadur Sirje Azarov. Näitus võeti maakonna elanike poolt väga hästi vastu: seni on näitust vaatamas käinud üle 300 huvilise. Näituse aeg valiti koolide algust silmas pidades. Seekordse, järjekorras juba viienda taimenäituse avas Muuseumi direktor Olavi Pest. Avamisele tulnud arvukad taimesõbrad said maitsta tuntud taimetarga Aino Põntsoni küpsetatud tammetõrukooki, pakuti ka pohlamarju ja joodi pirnisiidrit. |
|
Saaremaa Muuseumi teadur Sirje Azarov ja BKA Saaremaa Keskuse loodushariduse spetsialist Maie Meius |
|
|
Näitusel on tutvumiseks 70 elusat taime, millest 30 liiki on pärit Tiiu Väinsaare ürditalust Harjumaal, ülejäänud korjati linnalähedastest parkidest ja koduaedadest. Osa taimi on välja pandud herbaarlehtena. Eesti Loodusmuuseumist on pärit sadakond lehte, neist seintel väljas 17. Lisaks on Tartu Ülikooli Farmaatsiainstituudi teadur Ulve Pihlik valmistanud BKA Saaremaa Keskuse jaoks 44 ravimtaimede herbaarlehte. Kohapeal saab tutvuda asjakohase kirjanduse väljapanekuga. Näitusel eksponeeritute hulgas on ka sellised huvitavad ja viimasel ajal "kuumad" taimed nagu aedmonarda ja punane päevakübar. Viimane on indiaanlaste vana ja laialt kasutatud ravimtaim, millest saab abi nii kõhuvalu kui hambavalu puhul ning on ühtlasi ka keha kaitsesüsteemi tugevdaja. Vähemtuntud maitsetaimedest on näitusel vürtsbasiilik, apteegitill, estragon, mesiputk, iisop, aedharakputk, koriander jt. Proviisor Kaljo Mandre soovitab sügisel koguda kibuvitsamarju, mustsõstra lehti, palderjani, varemerohu ja tedremarana juuri. Kõikjal kasvavaid võilillejuuri tasuks ka välja kaevata, pesta, tükeldada ja kuivatada. Jahvatatult saab nendest Mandre sõnul valmistada tervislikku kohvijooki, mis teeb veresooned elastsemaks ja verd läbilaskvamaks. Korraldajad ootavad huvilisi näitust külastama ning seavad plaane järgmiseks väljapanekuks. |