Mis on
projekt
"Hiiumaa 2010"?

Aivar Pere

Hiidlase huviks on Hiiumaa ja tema elanike heaolu. Selle saavutamiseks tuleb meil omavahel kokku leppida ühine tegevuskava. Nagu ettevõtja, kes soovib oma ideede teostamiseks raha, koostab selgituseks äriplaani, nii peab Hiiumaa oma vajaduste ja tegevuste tõestamiseks koostama nn. "äriplaani" - "Hiiumaa Arengukava 2010".

"Hiiumaa Arengukava 2010" iseenesest ei ole imerohi ega kõigi hädade vastane retsept. Kuid arengukavade väljatöötamine võib viia mitmete esialgu mittenähtavate kitsaskohtade tuvastamiseni. Oluline on selle protsessi käigus saadav kogukonna ühine arusaamine ja meeskonnatöö kogemus. Seda vajab nii kohaliku kui maakonna valitsemise tasand.

Projekti "Hiiumaa 2010" eesmärgiks on toetada demokraatlikku arendusprotsessi Hiiumaal. Kogutakse ja töödeldakse Hiiumaa arendamiseks vajalikku lähteinfot. Luuakse arendustegevust toetavat keskkonda. Korraldatakse õppusi, seminare, infopäevi, antakse välja õppematerjale, ülevaateid. Koostatakse Hiiumaa Arengukava 2010 ja toetatakse Hiiumaa valdade ja linna arengukavade koostamist. Projekt toetab samuti Hiiumaal prioriteetsete, st. esmatähtsate projektide käivitamist.

KUIDAS ON PROJEKT "HIIUMAA 2010" KORRALDATUD?

Põhiraskust projekti teostumisel kannavad töörühmad (vaata joonist). Töörühmad on avatud. Valdade ja linna juurde moodustatud avatud kodurühmade liikmeteks on aktiivsed elanikud, kõik kes on huvitatud oma valla või linna tegevuste kavandamisest. Kodurühma ülesandeks on koostada omavalitsuse arengukavad. Teemarühmade ülesandeks on analüüsida kõiki teemasse puutuvaid põhiküsimusi ja anda kõigile töörühmadele vastavast teemast põhjalik ülevaade. Väike töörühm vastutab projekti koordineerimise ja juhtimise eest, samuti vajaliku oskusteabe ja nõuande eest arengukavade koostamisel. Suur töörühm on avalikuks auditooriumiks, kus kõik projekti osapooled kooskõlastavad üle-Hiiumaalisi seisukohti ja kus avalikus diskussioonis lepitakse kokku Hiiumaa arendamise prioriteedid. Et riigi ja kohalike omavalitsuste seisukohad oleks pidevalt vastastikku teada, käib koos Hiiu Maavalitsuse ja omavalitsuste ühisnõupidamine. Tihti tuleb aga paremate lahenduste saamiseks nõu küsida ka ekspertidelt, olgu need siis kohalikud või väliseksperdid.

[Projekti korraldus]

"Hiiumaa 2010"
kontaktandmed:

Vabrikuväljak 1
K ärdla EE3200
Hiiumaa
Tel.: 246 96281,
246 96278
Faks: 246 96362
E-mail:
aivar@consult.hiiumaa.ee
URL:
http://www.hiiumaa.ee/areng.html

MILLISED ON "HIIUMAA 2010" TULEMUSED?

Arendusprotsesside toetamiseks on "Hiiumaa 2010" osalenud terve rea avalike ürituste korraldamisel ja finantseerimisel:

  • Taluliidu kaudu maaelu arengut toetavad seminarid,
  • õppe- ja talupäevad;
  • "Hineti" kaudu Hiiumaa WWW-kodulehekülgede loomine Internetis ning seal Hiiumaa reklaam ja info;
  • Hiiumaa Turismipäevad;
  • Kärdla ja Kassari Haridusseltsi üritused;
  • koos BKA-ga Hiiumaa-uuringute kirjastamine;
  • koos Avatud Hariduse Liiduga seminarid;
  • Hiiumaa Ettevõtlusnädal'96 ja majandusfoorum;
  • Eesti regionaalpoliitikat ja arengukava arutav seminar "Eesti 2010";
  • konverents "Hiiumaa eile, täna, homme";
  • koolitusseminarid koos Rootsi Rahvusvahelise Arengu Agentuuriga SIDA arengukavade ja planeeringute koostajatele.
  • Me oleme saanud: informatsiooni Hiiumaa probleemidest, seisukohti teemarühmadest; arvamusi projektide algatamiseks; positiivseid arvustusi Eesti poliitikutelt regionaalpoliitikasse sekkumise eest; ülevaaate maavalitsuse ja omavalitsuste mitteküllaldasest koostööst; arusaamise ja toetuse arendusorganisatsiooni "Tuuru" reorganiseerimiseks.
  • MIDA ON "HIIUMAA 2010" KULUTANUD?

    "Hiiumaa 2010" teostumisele on õla alla pannud ja panemas Hiiumaa omavalitsused, Hiiu Maavalitsus, Ühinenud Rahvaste Organisatsiooni Arenguprogramm UNDP ning Soome, Rootsi ja Taani riik. Kõige suurema rahalise panuse on teinud praeguseks just doonororganisatsioon UNDP. "Hiiumaa 2010" rahalised kulud on projekti algusest - novembrist 1995.a. kuni 1996.a. septembri seisuga kokku 454 905 krooni, sealhulgas: sekretäri ja raamatupidamise teenus: 17404.-; komandeeringud: 18782.-; kõik projekti töötasud: 178297.-; allhanked: 26487.-; arvutivõrgu ja seminariruumide moderniseerimine "Tuurus": 113 000.-; muud kulud (üürid, ürituste korraldamine, väljaõpe, paljundus, side, transport jne.): 100635.-.

    MIDA "HIIUMAA 2010" EDASI TEEB?

    Jätkuvad kõigi eespool nimetatud töörühmade tegevused. Korraldamisel on koolitusseminarid ja kursused:

    26.-27. novembril toimub praktiline seminar: "Kuidas koostada valla/linna arengukava. Kuidas selleks tööd korraldada". Õpetust annab Tiina Tallinn Keskonnaministeeriumi planeerimisosakonnast. Seminari rahastab "Hiiumaa 2010".

    29. novembril - seminar "Arvutitehnoloogiate kasutamine valla/linna arengukavade ja planeeringute koostamisel. Jõgeva maakonna kogemused." Lektor Ülari Alamets Jõgeva Maavalitsusest. Seminari rahastab "Hiiumaa 2010".

    4.-5. detsembril algab 6-kuuline koostööprojekt Turu Ülikooli Täienduskoolituskeskusega (Soome): "Tugikoolitus Hiiumaa arendusprotsessides osalejatele", 15 päeva Soomes ja 20 päeva Hiiumaal. Projekti rahastab "Tuuru" ja Turu Ülikooli Täienduskoolituskeskus läbi PHARE Partnership programmi.

    Detsembris koolitab Taani Omavalitsuste Liit NALAD Hiiumaa kohalike omavalitsuste kõiki poliitikuid. Sellele järgnevalt osaleb igast omavalitsusest esindaja 3-päevalisel seminaril Taanis. Projekti rahastamine toimub UNDP ja NALAD koostöös.

    Selle aasta lõpuks saab kirja Hiiumaa Arengukava esialgne variant.

    Jaanuari teisel poolel jätkub koostöö Rootsi Gotlandi omavalitsusega. Toimub workshop teemal: "Territoriaalne planeerimine ja areng". Projekt rahastatakse koos SIDA-ga.

    1997.a. maikuus korraldame rahvusvahelise Hiiumaa Arengufoorumi. Selleks ajaks oleme me kindlasti kokku leppinud ka selles, kuidas aastani 2010 ja sellest edasi kavatseme elada.

    Tänaseks saame öelda, et UNDP teeb "Hiiumaa 2010"-ga koostööd 1997.a. juunikuuni. Lisame veel, et projekti on selle kavandamisest alates juhitud kõikidel selle tasanditel kohapealsete inimeste poolt. Protsessi käigus omandatud uusi teadmisi ja kogemusi on siinsetel inimestel võimalik kasutada ka oma edaspidises töös. Algatatud arenguprotsessid jätkuvad kindlasti.

    Tänases lehes esitame lugejale "Hiiumaa 2010" käigus kujunenud seisukohti. Loodame kõigi hiidlaste ja Hiiumaa käekäigust huvitatute kommentaare, ettepanekuid, arvamusi ning küsimusi.

    Esilehele [A.Pere]
    Aivar Pere
    "Hiiumaa 2010" projektijuht