Sisukaart

Fotode kasutamine ainult autori loal ja viitega allikale.

Veebimeister
webmaster@virtsu.ee

Uuendatud
25.04.2024

Taiji aitab saavutada tervist, tasakaalu ja väge

Ann Vainlo

3. november 2021

“Taiji harrastamiseks ei ole vaja mingeid eeldusi”, Foto Jaanus Arula

Taiji (tai chi)põhineb yin’i ja yang’i vastastikusel ning teineteist täiendaval iseloomul, mis loobtasakaalu, tervist ka väge. Korrapärane taiji harjutamine parandab füüsilist vormi, keskendumisvõimet ja hingeseisundit ning vähendab stressi.

Tegemist ei ole helesinise tabletiga, et esimesel korral saad juba kõik selgeks. Pikale õpetamise kogemusele tuginedes võib öelda, et esimesel korral tekitab taiji inimestes segadust, kuid iga õpilane on visa harjutamise järel taiji selgeks saanud. Kui harjutad sihikindlalt, siis tulevad ka saavutused. Neid ei saa tagant sundida ega tekitada, peab olema kannatlik ja toimima tasapisi.

Taiji kui keha ja vaimu ravija

Taiji rajaneb lõdvestusel, pehmusel ja seostatud hingamisel. Aeglased liigutused võimaldavad isegi väga kangete liigestega ja pinges inimestel lõõgastuda ning tugevdada oma keha ja seda kõike ilma suure pingutuse ja vigastuste riskita. Paljud inimesed alustavadki taijiga tegelemist vigastuste järel või üldise kehva tervise tõttu, eesmärgiga aidata paranemisele kaasa.

Tavalisest võimlemisest erineb taiji selle poolest, et harjutusi sooritades on kogu tähelepanu suunatud liikumisele. Tugev keskendatus vabastab meele kõrvalisest. Seepärast on taijid nimetatud ka aktiivseks meditatsiooniks.

Esmaseks põhimõtteks taiji harjutustes on lõdvestumine. Sama kehtib ka meele kohta. Kui meel on kangekaelne, mingi kinnistatud eelarvamuse kütkes, siis ei ole meel lõdvestunud, lahe ega vaba.

Taiji harjutamine

Taiji sobib nii saali kui ka loodusesse. Taiji ei vaja muud kui keskendumisvõimet.  Õpitut saab kasutada kõikjal, kus on vähegi ruumi.

Taiji harrastamiseks ei ole vaja mingeid eeldusi. Taiji on vastand jõusaali lihastreeningule, siin treenitakse pigem tunnetust, et keha toimiks ühe tervikuna. Inimene peab nii seistes kui liikudes olema lõdvestunud ehk teisisõnu ei tohi lihastes pinget tunda.

Liikumine on taijis pidev, seismist peaaegu ei ole, ainult mõnes kohas fikseeritakse hetkeks mõni asend. Käte ja keha pidev liikumine tagab kehas energia pehme voolamise. Mitte ühtegi liigutust ei sooritata järsult, kõik toimub keha rütmis ja rahuliku sisse- ja väljahingamise taktis.

 Taiji harrastamiseks pole vaja eririietust ega -vahendeid. Piisab lahedatest naturaalsest materjalist (puuvill, bambus, vill vm) riietest, jalas võib kanda sokke või jätta jalad paljaks. Erinevalt teistest treeningutest pärast taiji-tundi dušši all ei käida. Pesemiseks pole ka vajadust, sest enamasti taiji-treening higiseks ei aja.

Taiji harjutajal on südames tahe võtta vastu maailmast jõudu ja anda jõudu endast. Iga treeninguga saab aina selgemaks, et maailma põhiolemus on liikumine, millel ei ole algust ega lõppu ja meie oleme osa sellest.

Rein Siimu Taiji Kooli harjutused toimuvad Lääneranna vallas Virtsu Lasteaias esmaspäeva õhtuti 17.45-19.45. Kui soovid, tule ka proovima!

Ann Vainlo
Rein Siimu Taiji Kooli õpetaja
Vt https://www.taiji.ee/et

Tagasi artiklite lehele