K.Met AS Virtsu
Virtsu Harrastusmuuseum

Esilehele
Ajalugu
Virtsu Harrastusmuuseum
Virtsu Arenguselts
Virtsu Kool
Fotod
Sadam
Tuletorn
Laelatu - Puhtu
Tekstid
Kaardid
Viited / Allikad
 Sisukaart

 Fotode kasutamine
 ainult autori loal
 ja viitega allikale.




 webmaster
 virtsu@virtsu.ee



 

Suvenäitused 2005


Näitused Virtsu lasteaias
avatud ainult juulikuus laupäeviti kell 12-15
  • Helmut Polbergi 70. juubeli tähistamiseks
    "Kultuurilooline foto. Maastikud. Majad. Inimesed"
  • Karl Täht - fotonäitus "Talulapsed 1920-1940"
  • Andri Vatsfeldt - fotonäitus "Looduspilte Virtsust"
  • Virtsu harrastusmuuseumi suvenäitus



Helmut Polberg 70

Eluloolisi andmeid

Raamatugraafik Helmut Polberg sündis 2. märtsil 1935 Rame külas Kera talus. 1943-1950 õppis Hanila 7-kl. koolis, 1950-1954 Lihula keskkoolis, 1955-1961 Eesti Riiklikus Kunstiinstituudis. Oli 1954-1955 Lihula Kultuurimaja dekoraator ja 1961-1970 Tallinnas ETKVL-i Kaubandusliku Reklaami Valitsuses kunstnik. On teinud kaastööd kirjastusele "Valgus" ja 1970. aastast pidevalt kirjastusele "Eesti Raamat", 1975-1991 oli "Eesti Raamatu" mittekoosseisuline kunstnik, seejärel vabakunstnik.

Aastast 1984 on Kunstnike Liidu liige. 1960.-ndail aastail lõi tarbegraafikat, eriti firmamärke (kondiitrivabrik "Kalev" 1960, "Eesti Reklaamfilm" 1967, "Leibur" 1976).

Tema kujundatud raamatud paistavad silma otstarbeka maketi ning stiilsusega: E. Rehe "Vestlusi maitsest" 1970, "Eesti pomoloogia" 1970, K. J .Petersoni "Laulud. Päevaraamat" 1976, V. Miller "Esimesed Eesti raamatud" 1976, T. Lehtmets "Tume laas" 1982, V. Adamsi luule- ja proosavalimik "Õhtune valgus" 1982, P. Tooming "Tähelepanu, pildistan!" 1986, "Eesti talurahva ajalugu" 1. kd. 1992. Sai 1992 L. Andrerseni raamatu "Kirjamees ja rahvavalgustaja B.G. Forselius" (1991) kujunduse eest trükigraafika preemia. 1964. aastal esines kirjakunsti näitusel.

Helmut on abielus tekstiilikunstnik Liane Polbergiga. Peres tütar. Kolm lapselast. On viimased aastakümned elanud ja töötanud oma kodutalus.

Heinz Valk Helmutist:

"Oma kunstiloominguga kuulub ta Eesti raamatukujundajate tippklassi, kelle töid on hinnatud mitmeid kordi aasta kauneima raamatu tiitli vääriliseks ning ta on pälvinud ka vabariikliku trükigraafika preemia. Rida tema kauneid ja stiilipeeneid raamatuid (L. Andreseni "Forselius", V. Milleri "Esimesed Eesti raamatud", P. Toominga "Tähelepanu, pildistan!" jt) on põlistatud meie raamatukunsti ajalukku."

Kodukülas, koduvallas ja Läänemaal tuntakse Helmutit kui väsimatut kodu-uurijat, kui Lõuna-Läänemaa ajaloo elavat entsüklopeediat, kui kohalike kultuuriväärtuste päästjat ja säilitajat tulevastele põlvedele.

Mida on Helmut teinud?

  • Juba keskkoolipoisina kogus kohalikku rahvaluulet, pärimusi, murdekeelt, kohanimesid ja saatis need Emakeele Seltsile.
  • Alates 1960.-ndaist aastaist on kogunud etnograafilisi esemeid, vanu trükiseid ja fotosid, millel kõigel on oluline tähtsus Lõuna-Läänemaa ajaloo ja kultuuri jaoks.
  • Kogumismatkadelt koos H. Valguga on Eesti Rahva Muuseumisse jõudnud tuhatkond Hanila, Karuse, Varbla, Lihula ja Mihkli kihelkonnast pärit etnograafilist eset.
  • Helmut teab kõigi Hanila ja Karuse muinasmälestiste asukohti, on neid ise avastanud ja uurinud, olnud teejuhiks arheoloogidele.
  • 1970.-ndail aastail õnnestus Helmutil üles otsida ja kokku koguda Karuse pastor Ernst Lüdigi muinasesemete kollektsiooni alles olevad esemed. Praegu säilitatakse neid Karuse ja Hanila kihelkonna haruldasi muistiseid Tallinnas Ajaloomuuseumis.
  • Helmuti eriline teene kodukoha kultuuriväärtuste säilitamisel on Kinksi külast Kaasiku talust pärit külapiltnike Karl ja Jaan Tähe klaasnegatiivide hävingust päästmine, nende hooldamine, süstematiseerimine ja üleandmine Hanila muuseumile. See oli aastaid kestev suur töö. Ühele maamuuseumile on taoline pildikollektsioon haruldane varandus. Hanila Muuseumi Selts lasi kõigist enam kui 1600-st klaasnegatiivist valmistada fotod. Nendel piltidel on Hanila ja Karuse külade kultuurilugu 1920-1940.
  • Tänu Helmutile saab vaataja juba täna imetleda üht osa sellest - näitust talulastest ja -peredest. Klaasnegatiivid ja neist tehtud kontaktkoopiad on praegu hoiul Virtsu Harrastusmuuseumis.
  • Helmut on Porsiku vanavarast Hanila Muuseumi loomise mõtte algataja.
  • Helmut on olnud ammendamatu teabeallikas ja nõuandja Hanila muuseumi näituste ja trükiste koostamisel.
  • Helmut on avaldanud artikleid Hanila ja Karuse kultuuriloost.
  • Tee Helmuti koju leiavad üles teistegi muuseumide töötajad, ajaloolased, filmimehed, ajakirjanikud.

"Kultuurilooline foto. Maastikud. Majad. Inimesed"

Helmuti tegevus fotomehena järgis üht eesmärki - jäädvustada ainuomast meie kodukohale. Piltidel on veel alles põline külaolustik, mis 1970.-ndail aastail oli suures osas määratud kaduvikku. Helmut on oma pildiaparaadiga justkui viimasel minutil tormanud päästma hävimisele kuuluvat - kas ajahamba või inimese käe läbi - või - kinni püüdnud hetke loodusest ...

Kommentaarid piltide juurde on kohati mõnusas Hanila murdes.
Olgu see väike näitus tunnustuseks ja tänutäheks Helmutile elutöö eest oma kodukoha heaks.








Jüri Mõniste


Tsirkuse kuulutus Virtsust ilmselt 1939. aastast
Vaata pilti suuremalt




Klaasnegatiivid ja negatiivide karbid















Jüri Mõniste ja Helmut Polberg



Helmut Polberg ja Hilda Kaas








Helmut Polberg, Jüri Mõniste ja Laine Vesker


Fotod Mart Mõniste
9. juuli 2005
 
 
 
[ Esileht ] [ Ajalugu ] [ Muuseum ] [ Arenguselts ] [ Kool ] [ Fotod ]
[ Sadam ] [ Tuletorn ] [ Laelatu - Puhtu ] [ Tekstid ] [ Kaardid ] [ Viited/Allikad ]